برترینها: در این مطلب قرار است شما را با این دانه سبز و ریز و خوشمزه بیشتر آشنا کنیم. ماش به تنهایی هم طعم و مزه عالی دارد. کافی است آن را با آب و کمی نمک بپزید تا این دانههای کوچک، درشت و نرم شوند و از خوردن آن لذت ببرید.
ماش یکی از حبوبات بسیار مفید و غنی است. با این که زادگاه اولیه آن ایران است، ولی روز به روز کمتر استفاده میشود و در حال فراموش شدن است. شاید اگر از خواص فراوان آن مطلع شوید، به مصرف بیشتر آن راغب شوید.
ایرانیان قدیم ماش را «مِچ» میگفتند و زمانی که به زبان عربی وارد شد ماش نام گرفت. یکی از اصیلترین غذاهای ایرانی آش ماش است این دانه خاص ایران و خاور میانه است و مصرف آن در دیگر مناطق دنیا رواج زیادی ندارد.
این دانه غنی، حاوی بسیاری از مواد مورد نیاز بدن است و در عین حال کالری کمی دارد. یعنی پرخاصیت و غیر چاق کننده است. از این رو بهتر است در دوران رژیم لاغری حداقل هفتهای یک بار از ماش استفاده شود، چون بسیار زود هضم و غیر نفاخ است و به علت دارا بودن ویتامین A و D نیازهای بدن ما را تأمین میکند و برای تقویت اعصاب و بینایی مفید است.
خواص درمانی ماش
- اگر ماش را با پوست بپزید و بخورید، برای درمان اسهال مفید است، ولی برای لینت مزاج دانههای پوست کنده آن را مصرف کنید.
- مصرف آش ماش سردردهای شدید و آبریزش بینی ناشی از سرماخوردگی را درمان میکند و سرفه و تب را تسکین میبخشد.
- ضماد ماش پخته با سرکه برای درمان اگزما و امراض جلدی مفید است.
- ماش برای افرادی که دچار ضعف و ناتوانی هستند بسیار مفید است.
دستورهای غذایی با ماش
با ماش انواع پلو یا خوراک میتوان تهیه کرد. برای آشنایی با روش پخت چند غذای خوشمزه با ماش در ادامه مطلب همراه ما باشید.
ماش پلو
مواد لازم (دو نفر)
- ماش: نصف پیمانه
- برنج: یک پیمانه
- گوشت چرخ کرده: ۲۰۰ الی ۲۵۰ گرم
- زعفران دم کرده: ۲ قاشق غذاخوری
- پیاز داغ طلایی: ۲ قاشق غذاخوری
- روغن زیتون: ۲ قاشق غذاخوری
- نمک: به میزان لازم
- پیاز: ۱ عدد
- آب: ۲ پیمانه
طرز تهیه
۱. ماش را با آب بپزید و نمک و کمی زردچوبه اضافه کنید و پس از پخت صبر کنید تا آب آن تبخیر شود.
۲. برنج را با آب و کمی نمک خیس کنید. پس از دو ساعت با روغن زیتون روی حرارت بگذارید. یکی دو بار به آرامی هم بزنید و وقتی آب آن تبخیر شد، روی شعله پخش کن بگذارید و حرارت را کم کنید تا دم بکشد.
۳. در صورت استفاده از پلو پز برنج را با روغن زیتون در پلوپز بریزید و کته کنید.
۴. گوشت چرخکرده را با کمی روغن و پیاز رنده شده، نمک، زردچوبه، فلفل سیاه و یک عدد سیر رنده شده تفت دهید. سپس، نصف لیوان آب روی آن بریزید تا پخته شود و هر زمانی که آب گوشت تبخیر شد شعله را خاموش کنید.
۵. مخلوطی از برنج زعفرانی و گوشت و ماش و پیاز داغ را لابه لای برنج بکشید یا روی برنج تزئین کنید.
آش ماش
مواد لازم (۴ -۵ نفر)
- گوشت چرخ کرده: ۲۵۰ گرم
- پیاز رنده شده: نصف فنجان
- ماش: ۲۵۰ گرم
- عدس: ۱۰۰ گرم
- پیاز داغ: یک فنجان
- برنج: نصف فنجان
- جعفری و گشنیز خرد شده: ۲۵۰ گرم
- زردچوبه، نمک و فلفل: به میزان لازم
طرز تهیه
۱. عدس و ماش را از چند ساعت قبل بشویید و خیس کنید. سپس درون قابلمه با آب بگذارید بپزد.
۲. گوشت چرخ کرده را با پیاز رنده شده، نمک، فلفل و زردچوبه مخلوط کنید و آن را به صورت کوفته ریز در آورید و کوفتهها را به آش اضافه کنید.
۳. پیاز داغ را به عدس و ماش پخته اضافه کنید. برنج و سبزی خرد شده را هم اضافه کنید و مرتب هم بزنید تا آش ته نگیرد.
۴. در صورت تمایل میتوانید ۳ تا ۴ عدد شلغم خرد شده هم به این آش اضافه کنید. آش را در کاسه بزرگی بریزید و روی آش را با نعناع داغ و پیاز داغ تزئین کنید.
کوکوی جوانه ماش
مواد لازم (۵-۴ نفر)
- جوانه ماش: ۲۵۰ گرم
- هویج رنده شده: ۴۰۰ گرم
- ماست چکیده پاستوریزه: ۱۲۰ گرم
- جعفری خرد شده: ۳ قاشق
- بلغور گندم: ۵ قاشق غذاخوری
- تخممرغ: ۳ عدد
- روغن مایع سرخکردنی: ۶-۵ قاشق
- نمک و فلفل: به میزان لازم